Online lessen volgen De ontwikkelingen van het internet hebben ervoor gezorgd dat informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen te vinden is. Als je niet precies w... speel hier !
Boeken met sudoku's Hoewel het tegenwoordig mogelijk is om diverse spellen online te spelen, is het soms ook fijn om gewoon een papieren puzzelboek te hebben. Wanneer ... speel hier !

Geschiedenis sudoku

Het spel sudoku is razend populair onder de puzzelaars. Maar weten we ook de geschiedenis van dit cijferspel? Het is namelijk een geweldig verhaal dat niet iedereen kent. Velen van ons zullen namelijk zeggen dat het spel uit een Aziatisch land als Japan zal komen. Echter is niets minder waar. Het spel is namelijk in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten ontstaan. Wil jij meer weten over de sudoku geschiedenis? Lees dan snel verder!

Het ontstaan in Amerika

De sudoku geschiedenis begint in Amerika. Er zijn daarbij diverse versies van de sudoku. Daarbij wordt de moderne sudoku nu het meeste gespeeld. Echter is het niet helemaal duidelijk wie deze Amerikaanse versie nu precies ontworpen heeft. De ene zegt dat het Walter Mackey was die één van de Dell puzzelmakers was, terwijl anderen juist geloven dat Howard Garns de uitvinder van deze puzzel was. Howard Garns was 74 jaar en gepensioneerd als architect. Hierna is hij freelance puzzelmaker geworden. Er werd aangenomen dat Garns het was omdat zijn naam altijd in het overzicht te zien was in het tijdschrift van Dell Pencil Puzzels en Woordspelletjes.

De sudoku geschiedenis waait over naar Japan

Na een poosje waaide de sudoku geschiedenis over naar Japan. Dit kwam doordat een Japanner Number Place in een tijdschrift van Dell zag en deze meenam. De Engelse naam werd door deze Japanner vertaald en dat ging als volgt; su, dat nummer betekent, en doku wat onafhankelijk betekent. Hierdoor werd het spel onder de naam sudoku in 1984 onder de mensen gebracht in het blad Nikoli. Deze puzzel werd in de Monthly Nikolist geplaatst met de tekst Suuji wa Dokushin ni kagiru. Een grove vertaling hiervan is; de cijfers mogen maar één keer voorkomen. Het cijferspel was direct enorm populair in Japan aangezien ze in Japan geen kruiswoordraadsels maakte in verband met het gecompliceerde alfabet. Hierdoor zijn cijferpuzzels erg populair. Vanaf 1986 werd het spel zo populair dat ze bij Nikoli twee versies aan gingen bieden. Tegenwoordig zie je de sudoku nog steeds in veel verschillende bladen in Japan. De naam sudoku behoort nog steeds tot Nikoli in Japan waardoor andere bladen er een andere naam aan geven.

Hetzelfde spel nu op de computer

Niet lang na de opkomst van het populaire puzzelspel werd er een keuze gemaakt om het spel op diverse manieren aan te bieden. Hierdoor werd het in 1984 mogelijk om dit spel ook op de computer te spelen. Door de PC-versie werd het mogelijk om het spel vanuit thuis te spelen zonder dat je moest wachten op de krant van morgen. De sudoku geschiedenis zet zich nu zelfs voort op het internet. Er zijn namelijk veel websites en apps te vinden waar je het spel kunt spelen op je laptop, computer of smartphone.

Sudoku vandaag de dag

Tot aan 2004 nam de populariteit van de sudoku alleen maar toe. Het werd in Japan zelfs een ware rage. Met deze rage waaide het mee naar Nederland waar Nederlanders geïntroduceerd werden met het spel in diverse nieuwsbladen. Hierdoor werd het spel steeds vaker onder de loep genomen en kwamen er andere varianten. Denk hierbij aan 9x9 sudoku's maar ook 4x4, 12x12, 16x16 en 25x25 varianten zijn tegenwoordig te spelen.

Het spel is nog steeds enorm populair en wordt maandelijks vele miljoenen keren opgezocht. Daarnaast zie je in bijna iedere krant of blad een sudoku voorbij komen en kun je tegenwoordig zelfs complete boekjes kopen met allemaal verschillende sudoku's. Het spel zal dus nog lang erg in trek zijn bij veel mensen en de sudoku geschiedenis zal zich voortzetten.