Geschiedenis sudoku Het spel sudoku is razend populair onder de puzzelaars. Maar weten we ook de geschiedenis van dit cijferspel? Het is namelijk een geweldig verhaal ... speel hier !
Tip: hints die je helpen zoeken Er zijn verschillende tactieken voor het maken van een sudoku puzzel. Wanneer je net begint, is het verstandig om je eerst in te lezen. Je kunt uit... speel hier !

Moeilijkheidsgraden van sudoku

Een sudoku puzzel is een denkspel dat iedereen kan spelen. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, zodat beginners niet meteen in het diepe worden gegooid. Een makkelijke sudoku houdt in dat er al veel cijfers zijn gegeven, waardoor er beperkte mogelijkheden zijn voor het invullen van de getallen. Dit sudoku niveau is perfect om mee te beginnen. De kans om een fout te maken is beperkt, waardoor je het spel snel onder knie krijgt. Naast een veld van 9x9 met veel ingevulde getallen, bestaan er ook sudoku's van 4x4, 5x5 etc. Het gaat erom dat je snel doorhebt hoe de puzzel in elkaar steekt.

Sudoku moeilijk

Het sudoku niveau dat volgt na makkelijk is natuurlijk moeilijk. Er zijn minder getallen ingevuld, waardoor je beter zult moeten kijken en nadenken over welk getal waar moet komen te staan. Soms zijn er twee getallen mogelijk, waardoor je goed moet kijken voordat je verder kunt. Veel sudokuspelers noteren beide getallen met potlood in het vakje, tot het moment dat een van de twee kan afvallen.

Voor de echte professionals is er sudoku expert

Het moeilijkste niveau van sudoku puzzels heeft verschillende benamingen. Wij noemen het hier voor het gemakt sudoku expert. Dit sudoku niveau wordt beschouwd als zeer moeilijk, omdat er maar weinig getallen vooraf zijn ingevuld. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om een getal met zekerheid in te vullen en moet je een aantal oplossingen proberen om tot de juiste te komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er minstens 17 getallen ingevuld moeten zijn, om de puzzel te kunnen oplossen. Dit is echter wel een extreem geval. De meeste puzzels die je vindt in kranten, tijdschriften of puzzelboeken hebben meer vooraf ingevulde getallen.