Tip: hints die je helpen zoeken Er zijn verschillende tactieken voor het maken van een sudoku puzzel. Wanneer je net begint, is het verstandig om je eerst in te lezen. Je kunt uit... speel hier !
Sudoku op je smartphone De smartphone is een vanzelfsprekend onderdeel van ons leven geworden. Het liefst zijn we de hele dag online, of dat nou op social media is of tijd... speel hier !

Spelregels voor sudoku

Sudoku is eenvoudig te leren. Ondanks dat het een spel is met cijfers, hoef je niet goed te zijn in wiskunde. Het spel vraagt voornamelijk om logisch inzicht en goed kijken. Een sudoku puzzel bestaat uit rijen en kolommen van negen vakjes en negen blokken van drie bij drie. Om het spel uit te spelen, moeten de cijfers één tot en met negen verticaal, horizontaal en in de blokken worden ingevuld. Een van de regels voor sudoku is dat deze cijfers maar één keer mogen voorkomen in een rij of blok.

Sudoku spelregels onder de knie krijgen

Een belangrijke regel om te onthouden, is dat getallen in een rij, kolom of blok maar één keer mogen voorkomen. Heb je in een horizontale rij twee keer het cijfer drie ingevuld, dan weet je dus dat je fout zit. Zie je een blok waarin nog één getal mist? Kijk dan welk cijfer van één tot en met negen nog niet is gebruikt. Dat cijfer moet in het lege vak worden ingevuld. Een van de spelregels voor sudoku is dat de cijfers één tot en met negen opgeteld 45 moeten zijn. Wanneer je alle cijfers in een horizontale rij hebt ingevuld, maar je komt op een ander getal uit dan klopt er iets niet.

Regels sudoku voor gevorderden

Als je het spel al een tijdje speelt en je je ook aan moeilijkere spellen waagt, dan zijn er andere regels die je kunt volgen. In een zogenaamde expert sudoku, zijn maar weinig getallen ingevuld. Het is dus mogelijk dat je niet direct ziet waar je een getal kunt invullen. Dan is het aan te raden om met potlood een aantal mogelijkheden in te vullen, zodat je op een gegeven moment kunt gaan wegstrepen.