Geschiedenis sudoku Het spel sudoku is razend populair onder de puzzelaars. Maar weten we ook de geschiedenis van dit cijferspel? Het is namelijk een geweldig verhaal ... speel hier !
Tip: los een killer sudoku op Gevorderde puzzelaars kunnen zich wagen aan een zogenaamde killer sudoku. Dit is een puzzel die moeilijker is op te lossen en daarom ook om andere ... speel hier !

Sudoku oplosser

Eenvoudige sudoku's zijn vaak op te lossen door zelf getallen in te vullen. Als je een moeilijkere variant kiest, kan het voorkomen dat je op een gegeven moment niet meer weet hoe je verder moet. Je kunt dan een aantal dingen doen. De eerste is de puzzel een paar uur of een nachtje laten liggen. Wellicht zie je het een tweede keer allemaal weer met een frisse blik en volgt de oplossing vanzelf. Als dat niet het geval is, kun je de tips en hints gebruiken die je ook op Playsudoku.nl kunt vinden. Wanneer het je nog steeds niet lukt, kun je online een sudoku oplosser gebruiken.

Hoe werkt een oplosser voor sudoku?

Er zijn diverse sudoku oplossers te vinden op het internet. Deze kunnen vrijwel allemaal volgens dezelfde manier worden gebruikt. Je ziet een leeg sudokuveld op het scherm, waar je de cijfers in moet vullen die vast stonden. Let op: vul hier geen cijfers in die je zelf hebt gevonden. Die zijn misschien niet correct, waardoor de sudoku oplosser niet de juiste uitkomst kan geven. Als alle getallen zijn ingevuld, kun je op sudoku oplossen klikken. Het programma toont de oplossing. Een nadeel van de meeste oplossers is dat ze direct alle getallen laat zien, ook wanneer je er zelf nog aan zou willen werken. Een enkeling geeft een stapsgewijze oplossing.

NRC sudoku oplossen

Ook voor speciale sudoku's bestaat er een oplosser. Een voorbeeld is de puzzel die altijd in NRC Handelsblad staat. Hier zijn vier grijze vlakken aan toegevoegd, waar eveneens de cijfers van één tot en met negen moeten worden ingevuld.