Moeilijkheidsgraden van sudoku Een sudoku puzzel is een denkspel dat iedereen kan spelen. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, zodat beginners niet meteen in het diepe word... speel hier !
Geschiedenis sudoku Het spel sudoku is razend populair onder de puzzelaars. Maar weten we ook de geschiedenis van dit cijferspel? Het is namelijk een geweldig verhaal ... speel hier !

Tip: hints die je helpen zoeken

Er zijn verschillende tactieken voor het maken van een sudoku puzzel. Wanneer je net begint, is het verstandig om je eerst in te lezen. Je kunt uiteraard direct beginnen met het invullen van de cijfers, maar als je hier nog moeite mee hebt zijn er diverse manieren die je kunnen helpen zoeken. Deze variëren in moeilijkheid, dus kies er een die jij fijn vindt.

Leer het spel met deze handige sudoku hints

Alles draait om tellen bij het maken van een sudoku. Een cijfer mag niet twee keer in een rij, kolom of blok voorkomen. Als er al een groot aantal cijfers is ingevuld, kun je eenvoudig kijken welk getal je nog mist. Als je een getal in een blok hebt ingevuld moet je er rekening mee houden dat deze ook niet dubbel voorkomt in een rij of kolom. Begin tijdens het invullen met het noteren van getallen die zeker goed staan. Een andere sudoku hint is getal na getal de rijen, kolommen en blokken af te gaan. Je komt zo vanzelf een plekje tegen waar je een getal kunt noteren. Daarna kun je willekeurig verdergaan tot de puzzel is opgelost.

Moeilijke sudoku's oplossen

Ook moeilijke sudoku's kunnen worden opgelost. Hiervoor kunnen ook de bovenstaande methoden kunnen worden gebruikt, maar er is vaak meer geduld voor nodig. De getallen die zo kunnen worden ingevuld zijn vaak beperkt, waardoor ieder vlakje meerdere mogelijkheden heeft. Noteer alle opties en begin dan met het invullen van de cijfers die zeker goed zijn. Hierna kun je beginnen met wegstrepen van de mogelijkheden, waarna er een juist antwoord overblijft.