Online denkspellen spelen Sudoku is uiteraard niet het enige denkspel dat online of op een smartphone kan worden gespeeld. Deze spellen zijn erg populair bij jong en oud. Ze... speel hier !
Tip: los een killer sudoku op Gevorderde puzzelaars kunnen zich wagen aan een zogenaamde killer sudoku. Dit is een puzzel die moeilijker is op te lossen en daarom ook om andere ... speel hier !

Tip: sudoku trucs voor paren en triplets

Als je klaar bent met de puzzels voor beginners, kun je beginnen aan de moeilijkere varianten. Deze zijn niet zo eenvoudig op te lossen, maar met de juiste hulp kom je al een heel eind. Het lastige aan moeilijkere sudoku's is dat een vakje soms meerdere mogelijkheden heeft. Als je dan voor het verkeerde cijfer kiest, kan je hele puzzel in de soep lopen en moet je opnieuw beginnen. Onderstaande sudoku trucs zijn handig voor deze situaties en zorgen ervoor dat je de puzzel toch kunt afmaken.

Sudoku truc voor verborgen en open paren

Begin ook bij een moeilijke sudoku met het invullen van cijfers die zeker goed zijn. Bekijk daarna de zogenaamde paren. De naam zegt het al: dit zijn twee cijfers die allebei mogelijk zijn in één vakje. Een open paar houdt in dat er in twee aan elkaar grenzende vakjes twee dezelfde cijfers mogelijk zijn. Een verborgen paar daarentegen kan minder goed worden gezien. Er staan dan nog meer cijfers in één vakje, maar deze cijfers kunnen in slechts twee vakken worden ingevuld.

Verborgen en open triplets

Bij verborgen en open triplets wordt er gekeken naar drie mogelijke cijfers. Deze hoeven niet allemaal in een vakje te staan. Bij een open triplet kunnen er bijvoorbeeld twee vakken zijn met een 2 en 7 en een vakje met een 2 een 7 en een 4. Als je dit hebt ontdekt, kun je kijken of je een van de cijfers kunt wegstrepen. Een sudoku truc die minder vaak wordt toegepast is de verborgen triplet. Dit is lastig te ontdekken, omdat er in een vakje waar meerdere opties mogelijk zijn een cijfer moet worden gekozen.