Geschiedenis sudoku Het spel sudoku is razend populair onder de puzzelaars. Maar weten we ook de geschiedenis van dit cijferspel? Het is namelijk een geweldig verhaal ... speel hier !
Tip: hints die je helpen zoeken Er zijn verschillende tactieken voor het maken van een sudoku puzzel. Wanneer je net begint, is het verstandig om je eerst in te lezen. Je kunt uit... speel hier !

Varianten van sudoku

Een standaard sudoku puzzel bestaat uit 81 vlakken, verdeeld in rijen en kolommen van 9x9. Er zijn echter ook andere sudoku varianten ontwikkeld om het spel een extra uitdaging te geven. Wanneer je een aantal puzzels van 9x9 hebt gemaakt, gaat de lol er natuurlijk wel een beetje vanaf. In puzzelboeken en op websites vind je daarom diverse andere sudoku spellen. Het veld varieert bijvoorbeeld in grootte en binnen het spel zelf worden extra uitdagingen geboden.

Diagonale en gekopieerde variant sudoku

Een variant van sudoku die anders is dan het reguliere spel, is de zogenaamde X-sudoku. Bij dit spel moeten naast de rijen, kolommen en blokken, ook de diagonalen de cijfers één tot en met negen bevatten. Deze getallen mogen maar één keer voorkomen. Een puzzel die wellicht meer geschikt is voor beginners, is een soort die hier de kopieerde variant zal worden genoemd. Dit houdt in dat bijvoorbeeld het blok linksboven exact hetzelfde moet zijn als het blok rechtsonder. Als je dus één van de getallen in het blok linksboven hebt gevonden, kan dat getal op dezelfde plaats rechtsonder worden ingevuld. Naast deze twee sudoku varianten, bestaan er nog veel meer versies. 

Killer sudoku

De echte sudoku fanatiekelingen kunnen zich nog aan de killer sudoku wagen. Dit spel is erg moeilijk, doordat het speelveld is verdeeld in vakken met verschillende vormen. In de hoek van ieder vak staat een cijfer dat aangeeft wat de som van de getallen in het vak mag zijn. Ook hier mogen alle cijfers maar één keer voorkomen.